Asbestemming

Een maand na de uitvaart mag de as van een overledene opgehaald worden in een crematorium. De wachttijd is voornamelijk om een keuze te maken wat u wilt doen met de as. Op deze pagina vindt u meer informatie en mogelijkheden.

Heeft uw dierbare geen wensen vastgelegd over de uiteindelijke bestemming van de as? Dan mogen de naasten die de crematie geregeld hebben een besluit nemen over wat er moet gebeuren.

Mogelijkheden asbestemming

De meest voorkomende en bekende asbestemming is de urn. Hier zijn veel mogelijkheden voor te vinden. Wist u bijvoorbeeld dat er zowel urnen voor binnen als buiten bestaan? En dat er tal van mogelijkheden zijn qua vorm en afmeting? Ook is het mogelijk om kleinere urnen te bestellen, zodat u de as kunt verdelen.

Het is niet verplicht om 1 asbestemming te kiezen.

Zo wordt er ook steeds vaker gekozen voor een assieraad. De as wordt verwerkt in een ring, armband of ketting. Omdat er niet veel as gebruikt wordt, kunt u deze optie combineren met een urn.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op, ik kan u geheel vrijblijvend adviseren welke bedrijven geschikt zijn om u te begeleiden.

Uitstrooiing as

Het uitstrooien van de as mag op veel plekken. Omdat hier soms regels voor zijn, is het belangrijk om voorafgaand contact op te nemen met de gemeente. Ook kan het zijn dat u de as uit wilt strooien op grond van een andere eigenaar. Deze eigenaar dient ook toestemming te geven.
Het is ook mogelijk om as in het buitenland te verstrooien. Iedere vliegtuigmaatschappij heeft andere regels. Ook in dit geval kan er veel als u op voorhand de regels controleert.

Wilt u meer weten over asbestemming of het verstrooien van as in Vleuten, Utrecht en omstreken? Neem dan contact met mij op.