Cremeren

Na de afscheidsdienst wordt het lichaam van de overledene gecremeerd of begraven.
In de praktijk merk ik dat daar veel vragen over zijn. Onderstaand beantwoord ik veel gestelde vragen. Uiteraard kunt u contact met mij opnemen als u meer informatie wilt ontvangen over dit proces.

Mogelijkheden Crematie

De meest voorkomende en bekende asbestemming is de urn. Hier zijn veel mogelijkheden voor te vinden. Wist u bijvoorbeeld dat er zowel urnen voor binnen als buiten bestaan? En dat er tal van mogelijkheden zijn qua vorm en afmeting? Ook is het mogelijk om kleinere urnen te bestellen, zodat u de as kunt verdelen. Het is niet verplicht om één asbestemming te kiezen.

Assieraad

Zo wordt er ook steeds vaker gekozen voor een assieraad. De as wordt verwerkt in een ring, armband of ketting. Omdat er niet veel as gebruikt wordt, kunt u deze optie combineren met een urn.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op. Ik kan u geheel vrijblijvend adviseren welke bedrijven geschikt zijn om u te begeleiden.

Vindt de plechtigheid altijd plaats in een crematorium?

De plechtigheid voorafgaand aan de crematie vindt niet altijd plaats in een crematorium. Het gebeurt regelmatig dat dit op een andere locatie plaatsvindt en dat er uitsluitend (met alle genodigden of een kleine groep) naar het crematorium gereden wordt.

Welke crematoria zijn er in de omgeving van Vleuten?

De keuze voor een crematorium staat vrij, dat mag overal in Nederland plaatsvinden. In Utrecht en Nieuwegein zijn de dichtstbijzijnde crematoria.

Mogen er mensen aanwezig zijn bij de invoeren?

Desgewenst mogen nabestaanden (in een klein groepje) aanwezig zijn bij de invoering.

Wanneer mag de as opgehaald worden?

Volgens de wet mag in Nederland de as na één maand opgehaald worden.

Uitstrooien as

Het uitstrooien van de as mag op veel plekken. Omdat hier soms regels voor zijn, is het belangrijk om voorafgaand contact op te nemen met de gemeente. Ook kan het zijn dat u de as uit wilt strooien op grond van een andere eigenaar. Deze eigenaar dient ook toestemming te geven.

Uitstrooien buitenland

Het is ook mogelijk om as in het buitenland te verstrooien. Iedere vliegtuigmaatschappij heeft andere regels. Ook in dit geval kan er veel als u op voorhand de regels controleert.

Welke asbestemmingen zijn er?

  • Thuis in een urn bewaren
  • Plaatsing in een urnmuur
  • Assieraden laten maken
  • Verstrooiing op een plaats met herinneringen
  • Verwerken in een tatoege
  • Plaatsing in een urnengraf
Urn
Hartje in het zand
Veertjes vliegen met de wind mee

Voor meer informatie of inspiratie kunt u kijken op de website van Funeral Products. 

Heeft u vragen over crematies in Vleuten, Woerden en omgeving? Eefje Uitvaartzorg kan u adviseren over de mogelijkheden.