Begeleiding kinderen

Soms komen kinderen op jonge leeftijd al in aanraking met het overlijden van een dierbare. Dit kan een opa of oma zijn, maar ook een ouder, broer, zus of een vriendje.

De beleving van kinderen tijdens het afscheid nemen is anders dan bij volwassenen. Mijn ervaring is dat kinderen duidelijkheid nodig hebben. Wat gebeurt er en wat betekent het als iemand overleden is (of in kindertaal “dood” is)?Door eerlijk te zijn en ze te laten helpen als ze dat willen, biedt Uitvaartzorg Eefje ook begeleiding aan kinderen.

Kist beschilderen

Het gebeurt regelmatig dat de uitvaartkist beschilderd wordt of dat er handjes op gemaakt worden met verf. Kinderen vinden het fijn om bezig te zijn en het draagt bij aan het rouwproces. Tijdens het beschilderen hoor ik meestal de mooiste verhalen van kinderen met herinneringen aan iemand.

Betrokkenheid afscheidsdienst

Als er kinderen aanwezig zijn bij een afscheidsdienst, vind ik het belangrijk dat zij kind zijn. Als er behoefte is, mogen ze mij helpen of we geven ze in overleg een kleine taak zoals bloemen of de foto dragen. Als een kind toch niet durft op de dag van het afscheid, is dat ook geen probleem. We forceren niets en bewegen mee in de behoefte van het kind.

Speciale boeken

Uitvaartzorg Eefje beschikt over het boekje “Verlies bij kinderen”. Dit geef ik altijd al in de week van het afscheid als ik merk dat daar behoefte aan is. Wist u dat er veel speciale boeken zijn voor kinderen? In kindertaal wordt “de dood” bespreekbaar gemaakt. Wilt u weten welke boeken er zijn? Neem dan contact met mij op, ik kan u adviseren over de mogelijkheden.

Vragen over kinderuitvaarten in Vleuten, Woerden en omgeving? Neem dan contact met mij op. Samen kunnen we de mogelijkheden bespreken.

Kinderen tekenen op de uitvaartkist
Kinderen helpen tijdens de uitvaart
Uitvaartkist beschilderen