Kinderen

Als ouder zijnde, is het iets waar je niet aan wilt denken. Maar wat als het toch gebeurt en je verliest je kind?
Ieder kind verdient een waardig afscheid. Er komt naast de emoties zoveel op ouders af als dit gebeurt. Ik neem de ouders en eventueel andere gezinsleden bij de hand om invulling te geven aan een liefdevol afscheid, hoe moeilijk en ondenkbaar dit ook

Persoonlijke begeleiding door Eefje

Als een kind overlijdt of als ik kinderen begeleid, merk ik dat ik kan bouwen op mijn verleden als psychologe, maar bovenal op mijn moederhart. Iedere ouder zal beamen dat dit het meest ondenkbare scenario is als je zwanger bent, of al een aantal jaar voor je kind hebt mogen zorgen. Mijn doel om een uniek afscheid naar wens te creëren, pas ik ook toe bij kinderen. Ook al is het bijna niet mogelijk om keuzes te maken. Ik wil alle mogelijkheden benoemen, zodat er achteraf geen gevoel van spijt ontstaat.

Overlijden rondom de bevalling

Helaas overlijden er nog steeds baby’s rondom de bevalling. Dit kan tijdens de zwangerschap zijn of rondom de geboorte. In Nederland mag er vanaf 24 weken een afscheid plaatsvinden.Als een baby overlijdt vóór 24 weken zwangerschap is aangifte doen niet verplicht, maar sinds kort wel mogelijk. Na 24 weken is dit wel verplicht.

De invulling van een uitvaart van een baby wordt bepaald naar de wens van de ouders. Er is zoveel mogelijk en we houden altijd rekening met jullie wensen. Als er een kraamhulp aanwezig is, houd ik ook contact met haar over wat er lichamelijk haalbaar is voor de moeder.

Afscheid kinderen

Het overlijden van een kind

Het hoort niet, het klopt niet en toch gebeurt het soms: een kind overlijdt. Samen met de ouders en eventueel andere gezins- of familieleden overleg ik wat er mogelijk is We nemen hier de tijd voor, omdat het ondenkbare keuzes zijn. Soms (bij ziekte) heeft een kind ook zijn of haar eigen wensen aangegeven. Deze respecteren we en samen doen we er alles aan om die uit te voeren.

Als een dierbare van een kind overlijdt…

Tijdens het organiseren van een afscheid kom ik regelmatig in aanraking met kinderen. De duidelijkheid die zij nodig hebben, vind ik fijn. Meestal tast ik eerst af hoe ze erin staan en als ze me vragen gaan stellen, neem ik daar uitgebreid de tijd voor. Het is voor kinderen belangrijk dat zij zo normaal mogelijk behandeld worden tijdens een emotionele gebeurtenis. Als zij zichzelf kunnen zijn, draagt dit bij aan het rouwproces achteraf. Verdrietig, boos of even vrolijk; dat mag allemaal. Ik geef ze de ruimte om te laten zien wie zij zijn en wat het verlies met ze doet.

Meer informatie ontvangen over uitvaarten met of van kinderen? Neem dan contact op met Uitvaartzorg Eefje.